AUTOR

DAN CHITU

CIPRIAN ANDREI ION

Opera Lirica „Paradisul pierdut” contine trei acte si sapte scene, si localizarea actiunii in timp si spatiu corespunde cu evenimentele din tarile romane in timpul razboiului romanesc de independenta in 1877.
Actiunea actelor I si II se refera la faptele din viata a doi tineri indragostiti. El pleaca pe front si moare. Fata care ramane gravida, fata moare prin sinucidere. In Actul III, personajele sunt spiritele jucatorilor din actele anterioare. Tanarul – mort in razboi si a declarat erou – merge in Paradis. Prietena lui pentru ca sa sinucis si a ucis propriul copil in burta, ajunge in iad.
Libretul si muzica fac parte din ideea lui Dan Chitu. In 2005, autorul nu a reusit sa finalizeze un manuscris sub forma de voci cu acompaniament de pian. In aceasta faza, lucrarea a fost trimisa la ancheta la conservatoarele de muzica din Cluj si Iasi. Prin contributia unor personalitati (Prof. Univ. Dr. Viorel Munteanu si Prof. Univ. Dr. Constantin Rapa), s-a confirmat faptul ca lucrarea este originala si ca merita sa fie aprofundata prin orchestratie.
Ca rezultat, orchestratia a fost incredintata unui muzician specialist, Ciprian-Andrei Ion, din Iasi, care, cu ajutorul computerului a facut lucrarea in conditii excelente si intr-un timp relativ scurt.
Inregistrarile de muzica pe compact discuri au fost realizate prin citirea fondului muzical al computerului, fara utilizarea unei orchestre sau voci umane. Aceasta deficienta a acestei inregistrari este aceea ca vocile umane nu sunt reproduse cu fidelitate, dar sunt sincronizate cu instrumentele muzicale.
Auditia pentru forma finala a lucrarii a fost facuta in prezenta unor personalitati muzicale competente, care a sustinut ca lucrarea este originala si valoroasa si ca merita sa fie prezentata publicului larg.